Publicat de: Daniel Onaca | 26 noiembrie 2018

Agurida de seară livrată de domnul Constantin Cucu

Sfințirea

O cohortă de fălcoși în rochii aurite și tiare sclipitoare se tot învârt în jurul unui afet încărcat de bogății agitând-și degetele groase și bătrâne într-o desfășurare de „har” , tămâie și opulență. Unul nu pare să fi intrat sau să fi ieșit vreodată din post. Totul este aurit, somptuos, enorm și sclipitor. Oamenii au stil; au prăpădit ei bani cât să pui toalete în case la sfertul din populația României care le are în curte, dar iată că azi aceștia ni se întorc prin faptul că îi vedem grași și fericiți, îmbrăcați ca niște țari.

Multi stau afară în frig, cu steaguri în aer și privirile tâmpe, să se îmbibe de spiritualitate. Pe cap au fesuri, nu coroane, haine second hand și obraji roșii de frig și supți. Dar sunt acolo pentru că nu îi deranjează nici jaful făcut din contribuțiile lor, nici opulența pe care o sponsorizează cu mâinile lor bătătorite, nici faptul că ei stau în frig și șmecherii la cald.

O voce tânguită animează atmosfera cu cunoscutul șlagăr „Această biseeericăăă” în timp ce bărboșii țuculesc cărțoaiele de aur scăpate pe altar; cum dracu’ să nu se sfințească șandramaua în acest context, indiferent ce o însemna asta. Afară vântul bate și, fără a fi clar de ce, sărăntocii de afară stau și ascultă, într-o comuniune dintre turmă și mulgători care nu contenește a mă uimi. În curând începe, se pare, slujba pe bune. Tot așa, cu proștii afară în frig, grașii și invitații înăuntru, la aureală.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: