Publicat de: Daniel Onaca | 23 martie 2019

Sunt greco-catolicii un fel de paria ai României? Tudor Duică

BOR-ul și naționalismul

Sunt încă mulți compatrioți care consideră că român = ortodox, excluzând practic din corpul națiunii tocmai pe românii care formau majoritatea în Ardeal, Crișana, Maramureș și Sătmar. N-or fi români, nici Inocențiu Micu-Klein, Timotei Cipariu, Gheorghe Șincai, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, sau Ion Rațiu.

Aflăm lucruri noi, în fiecare zi. Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să celebreze unitatea națională, astfel fiind justificată finanțarea consistentă din fonduri publice, a acestui kitsch ordinar. Mă întreb, cum poate fi catedrala un simbol al unității națiunii, dacă cei mai zeloși ortodocși îi disprețuiesc pe românii de alte confesiuni?

După 100 de ani de Românie Mare, mulți dintre voi nu ați învățat încă să îi respectați pe ceilalți, pe cei diferiți vouă, fie etnic, fie confesional, recunoscând fiecărei persoane și comunități contribuția pe care acestea au avut-o sau o au, la construirea acestei țări. Fără greco-catolici, România Mare n-ar fi existat. Drept mulțumire, fruntașii religioși și politici au murit prin pușcăriile comuniste, iar azi greco-catolicii sunt considerați un fel de paria ai României, ba mai mult, suntem acuzați că am fi „trădat” ortodoxia, recte românismul.

BOR s-a transformat într-un cuib de naționaliști și șovini, inducând între români microbul intoleranței și pe cel al superiorității. Sindromul „pe veci stăpâni” este vizibil peste tot, în societatea de astăzi. Miile de biserici, care seamănă mai degrabă cu palatele indiene gen Taj Mahal, sau cu moscheile din Buhara și Samarkand, au împânzit satele și orașele noastre și vor sta mărturie a prostiei noastre. Peste 30-50 de ani, majoritatea acestor biserici-kitsch vor fi lipsite de credincioși, așa cum, sunt lipsite și de credință și har.

Fiți sinceri, câți dintre voi sunteți proveniți din familii greco-catolice, iar azi sunteți ortodocși ? Dacă tot vorbim de respectarea străbunilor și a tradițiilor noastre. Nu credeți, că ar fi cazul, măcar acum, în ceasul al XII-lea, să faceți acest pas ? Greco-catolicismul poate ajuta Transilvania, mai mult ca orice altă confesiune de azi. Fiindcă ar putea avea alte câteva sute de mii de credincioși români, azi ortodocși, din lene și comoditate, care ar fi trebuit să se declare greco-catolici. Care pot reveni, la confesiunea străbunilor lor. Măcar din respect, pentru calvarul prin care au trecut aceștia.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: