Publicat de: Daniel Onaca | 25 iulie 2019

Scrisoare din Banat. Iancu Radomir-Gherman

Antidot la valahizare.

Bănățeni, avem trecut minunat; prezent cam insalubru și viitor cu șanse pentru bănățenism. Cu coloniști nemți, olteni, croați, slovaci, francezi, … – alături de localnici români – au făcut Habsburghii din Banat o regiune prosperă și civilizată, folosind legea bine gândită și parul. Acest amalgam de etnii, culturi și confesiuni a șlefuit civilizația bănățeană cu rânduielile sale; a făcut bănățeni de multe etnii, culturi și confesiuni și astăzi ești bănățean in momentul in care adopți și aplici codul cutumiar al rânduielilor bănățene. Avem nevoie de cel puțin 300.000 de oameni noi în Banat, oameni pe care să-i învățăm cum se face bogăția prin muncă eficientă și cum se trăiește în libertatea bănățeană.

Nu-i ușor sa faci bănățeni în condițiile în care Puterea de la București impune valahizarea Banatului, dar lucrurile bune se fac cu trudă. Există alternativă dacă eșuăm și putem să ne organizăm Banatul nostru în Bavaria, în Canada, în Australia ori în Noua Zeelandă; Banatul nostru este starea noastră de spirit și poate fi alcătuit oriunde în lume, cu oameni potriviți și în condiții favorabile, nu ține de un teritoriu, am învățat să fim bănățeni și asta este o licență.

Valahizarea Banatului a avansat aproape copleșindu-ne, sudul regiunii noastre istorice este deja sărac și mizer, nu există o rezistență organizată împotriva valahizării, înființarea de partide nu este o soluție deoarece este imediat contracarată prin contaminare cu „descurcăreți” puși pe căpătuială; rebănățenizarea trebuie să înceapă de jos, de foarte jos, de la convingerea, rușinarea ori constrângerea celui care ne calcă randuielile, de la asociații care să monitorizeze, să ajute și să înfrunte autoritățile în funcție de comportamentul lor, de la promovarea spiritului bănățean în fiecare zi și în fiecare domeniu.

Dacă începem așa avem șanse reale pentru rebănățenizarea Banatului, cu oameni noi, cu rânduieli revizuite, cu bogăție și civilizație marca Banat; dacă nu putem ori nu suntem suficienți cei care vrem, să nu uitam că în decembrie 1989 am câștigat dreptul să ne căutăm Banatul oriunde în lume credem că-l putem găsi. Să ne dea Dumnezeu înțelepciune atunci când I-o cerem!

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: