Publicat de: Daniel Onaca | 27 februarie 2012

Pilda pietrei şi a tâlcurilor ei

Un avvă bătrân, ce trăia în vremuri de demult într-o grotă pe muntele Măcinului, i-a chemat odată la sine pe învăţăceii săi şi le-a spus:
– Dragii mei să ştiţi ceva: fiecare lucru pe lumea asta are o poveste. Cel care vrea să i-o cunoască trebuie să-l privească cu luare aminte. Un pod îţi va spune poate povestea unei comunităţi de oameni care au vrut să se întâlnească, o fântână va povesti despre speranţa unor oameni într-un viitor mai bun în timp ce de la un copac vei afla poate ceva despre grija gospodarului care l-a sădit. Scârţâitul osiei la carul care se întoarece seara în ocol, îţi povesteşte despre truda juncanilor ori despre cea a săteanului care a lucrat toată ziua la ogor. Dar acum vreau să vă întreb: dacă priviţi o piatră ce poveste ar avea ea să vă spună?
– Poate că spune povestea singurătăţii sale, se încumetă unul din învăţăcei să dea răspuns.
– Ne povesteşte despre putere ori cerbicie, vorbi un altul.
– Poate că ea socoteşte că vorbele sunt zadarnice, crezu un al treilea.

Şi tot aşa se mai învredniciră şi alţii să spună ce credea fiecare despre povestea pietrei. Bătrânul avvă îi privi pe fiecare dintre ei cu înţelegere, după care le spuse:
– Dragii mei, fiecare din răspunsurile voastre cuprinde o mare parte de adevăr. Tâlcul poveştii pietrei atârnă mult şi de anii pe care i-a adunat cel care o ascultă. Mie această piatră îmi spune că sunt pe lume întrebări la care e mai bine să nu le mai căutăm răspunsul.


Răspunsuri

 1. Pe mine pietrele ma fac in primul rand sa ma gandesc la Piatra Neamt-ul meu natal 😉 si pe urma,da, poti sa te intrebi ce poveste ascunde fiecare inauntrul ei 😉

 2. Eu trebuie să recunosc că, până acum, nu mi-am pus o astfel de întrebare.

 3. Multumim, frumos!
  Da, nu toate intrebarile au nevoie de raspunsuri! Am fi mai relaxati, daca n-am „eficientiza” si ” cuantifica” raspuns versus intrebare!
  Toate bune de pe meleaguri nemtene!
  Frumos asternut pe hartie! Va felicit!

  • Si eu multumesc pentru vizita si comentariu. Intr-adevăr, nu toate întrebările necesita răspunsuri… după cum si unele răspunsuri le putem găsi fără sa le fi cautat. Atunci e bine sa le primim ca pe niște daruri; precum popasul tau pe acest blog.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: