De la bairam la sarailie
bairam: sărbătoare, petrecere
balaban: specie de şoim mic; chefal
beizadea: fiu de domn, principe
baclava: prăjitură din foi de plăcintă, nuci sau migdale şi miere ori sirop de zahăr
bugeag: câmpie, stepă
buhalcă: unealtă folosită la speriatul peştilor
ceamur: amestec de argilă şi paie, folosit la tencuitul caselor vechi
cherhana: depozit pentru peştele proaspăt
chioi: sat
ciortan: crap sub 1 kg
ceair: vale, păşune
ghionder: prăjină care atinge fundul apei şi serveşte la împinsul unei bărci
lotcă: barcă mare, de 16 – 23 de crivace
nalbant: fierar, potcovar
sarailie: prăjitură din foi rulate de plăcintă, cu umplutură de nuci, de alune, de migdale, îmbibată cu sirop de zahăr sau cu miere. (Seralie – ceea ce ţine de palatal sultanului)
Lasă un comentariu