Publicat de: Daniel Onaca | 4 martie 2015

Asemănări între Hitler și Stalin

 

O listă întocmită de scriitorul rus Viktor Suvorov

Hitler avea Gestapo-ul, Auschwitz, Buchenwald, Dachau. Stalin avea NKVD-ul și GULAG-ul. Și Stalin și Hitler a lichidat milioane de oameni. Hitler a avut Babii Iar. Stalin – Katyn. Și Hitler și Stalin conduceau în numele clasei muncitoare.

Partidul lui Hitler se numea muncitoresc. Sistemul de conducere al lui Stalin se numea oficial dictatura proletariatului. Și Hitler și Stalin urau democraţia şi lupta împotriva ei. Hitler construia socialismul; Stalin, socialismul.

Și Hitler și Stalin considerau că drumul propriu către socialism era unicul adevărat, toate celelalte căi fiind denaturări, devieri de la linia generală.

Și Hitler și Stalin nimiceau fără cruţare pe tovarăşii de luptă, care se abăteau de la calea dreaptă. Și Hitler și Stalin aveau un singur partid la putere, celelalte erau în puşcării.

Și partidul lui Hitler și cel al lui Stalin se aflau deasupra statului, ţara era condusă de liderii de partid. Congresele partidului celor doi dictatori au fost transformate în grandioase reprezentaţii. Principalele sărbători în imperiul lui Stalin: 1 mai, 7-8 nov. În imperiul lui Hitler: 1 mai, 8-9 noiembrie.

Hitler avea Hitlerjungend, tinerii hitlerişti. Stalin avea Comsomol, tinerii stalinişti. Stalin se numea oficial Führer, iar Hitler – Cîrmaci. Pardon: Stalin – Cîrmaci, iar Hitler – Führer.

Ambilor dictatori le plăceau construcţiile grandioase. Hitler a pus temelia celei mai mari clădiri din lume – Marele Dom. Cupola clădirii avea 250 m în diametru. Sala principală trebuia să cuprindă 150 000-180 000 de oameni. La Moscova, Stalin a pus temelia celei mai mari clădiri din lume – Palatul Sovietelor. Sala principală a lui Stalin era mai mică, însă întreaga clădire era cu mult mai înaltă. O construcţie cu înălţimea de 400 metri era ca un fel de postament, peste care se înălţa o statuie a lui Lenin de 100 metri. În total clădirea avea 500 metri. Lucrările la proiectele Marelui Dom de la Berlin şi ale Palatului Sovietelor de la Moscova s-au desfăşurat concomitent.

Cei doi dictatori planificau să dărîme Berlinul, respectiv Moscova, şi pe locul lor să construiască un nou oraş format din clădiri ciclopice.

Hitler era un alogen în Germania. Se născuse în Austria şi a primit cetăţenia germană cu puţin timp înainte de venirea la putere. Stalin era un alogen în Rusia. Nu era rus, nici măcar slav.

Și Stalin și Hitler și-au ridicat, în locuri singuratice, în mijlocul unei naturi fermecătoare, reşedinţe-fortăreţe comode şi bine apărate, care nu aduceau nicidecum cu chilia unui sihastru. Aceste reşedinţe nu aduceau nici pe departe cu chilia unui sihastru.

Iubita lui Hitler, Geli Raubal, era cu 19 ani mai tînără decît el. Cea a lui Stalin, Nadejda Allilueva, era cu 22 de ani mai tînără decît el. Geli Raubal s-a sinucis. Nadejda Allilueva s-a sinucis şi ea.

Împrejurările morţii celor două femei sunt misterioase. Există bănuieli că au fost ucise de Hitler, respectiv Stalin. Geli Raubal s-a împuşcat cu pistolul lui Hitler. Nadejda – cu pistolul lui Stalin.

Și Stalin și Hitler spuneau una, dar făceau alta. Hitler şi-a început guvernarea sub lozinca „Germania vrea pace”, pe urmă a cucerit jumătate din Europa. Stalin se lupta pentru „securitatea colectivă” în Europa, după care și el a cucerit jumătate din Europa.

Nici Stalin nici Hitler nu-şi puneau decoraţii. Ambi purtau uniformă semimilitară fără semne distinctive. Se poate obiecta că Stalin a poftit la titlul de mareşal, la lampasuri de mareşal şi la epoleţi de aur, dar asta a fost în 1943, după victoria de la Stalingrad, cînd a devenit absolut clar că Hitler a pierdut războiul.

Și Hitler și Stalin aveau steag roşu. Hitler avea un plan cvadrianual. Stalin – unul cincinal.


Lasă un comentariu

Categorii