Publicat de: Daniel Onaca | 8 mai 2017

Dughinismul pe înțelesul tuturor

Lămuririle lui HR Patapievici

I. Premizele dughinismului sunt aparent tradiționale: Guenon, Evola, Kumaraswamy.

  1. critică felul în care Occidentul, ca entitate culturală, s-a dezvoltat față de marile curente religioase care au existat dintotdeauna în culturile și civilizațiile lumii și în special față de creștinism.
  2. se distanțează de felul în care modernitatea/ Occidentul, se raportează la tradițiile religioase și spirituale, la creștinism în particular. Sunt ferm împotriva valorile occidentale, esențialmente moderniste și postmodernise. (A Dughin)
  3. dorește distanțarea de NATO propunând Uniunii Europene să facă o armată diferită. (Comentariu: O armată a UE echivalează cu trecerea în rezervă a NATO-ului, iar NATO nu este nimic fără prezența americană pe continentul european.)

II. Sinteza doctrinei expusă chiar de A Dughin

Sunt patru mari doctrine politice, patru mari căi. Prima este liberalismul, a cale este comunismul, a treia este fascismul și nazismul și a patra este dughinismul. Împotriva capitalismului liberal trebuie să lupți. Comunismul, socialismul și fascismul au luptat împotriva lui, dar au eșuat. Ceea ce trebuie să facem noi este să construim o sinteză a acestor două forme de luptă împotriva capitalismului, respectiv fascismul-nazismul și comunismul:

  1. Din comunism trebuie scos ce e rău (ateismul, materialismul și cosmpolitismul), și păstrat tot restul care e bun: solidaritatea socială, justiția socială, socialismul și atitudinea holistică generală, preeminența societății asupra individului.
  2. Din fascism-nazism trebuie scoase rasismul, xenofobia și șovinismul și păstrat tot restul, care e bun.

Păstrând tot ce e bun în comunism și fascism-nazism, obținem a patra cale: Național-Bolșevismul sau Euroasiantismul, care promovează „dreapta valorilor” și „stânga muncii”. Această teorie politică, care ar trebui să stea la baza noii ordini mondiale trebuie să se petreacă la inițiativa și sub oblăduirea Rusiei – principala putere într-o alianță cu China, care reprezintă principala putere asiatică.

Subiectul uman al ei poate fi întâlnit în conceptul heideggerian de Dasein, „a fi aici”. „Dasein este o instanță concretă. Orice om și orice cultură posedă un Dasein”. Și: Viziunea importantă despre Nous a lui Plotin corespunde idealului nostru. Deci doctrina național-bolșevică are în centrul ei un subiect uman care reprezintă Daseinul lui Heidegger și elementul important care corespunde idealului nostru este viziunea despre Nous a lui Plotin. (Înțelegeți ce doriți! – HR Patapievici)

III. Trăsăturile dughinismului sintetizate de HR Patapievici

  1. realizează vechea teorie a kremlinologilor occidentali, așa-numita teoria a convergenției care prezicea sinteza formelor politice ale socialismului sovietic și ale capitalismului occidental.
  2. Critica Occidentului conține tezele radical relativiste, postmoderne care deconstruiesc noțiunile de realitate și adevăr. Teze preluate de la J Derrida care încercase să demonstreze că realitatea și adevărul sunt noțiuni tipice culturii occidentale și nu se aplica în afara lor. Deci Rusia trebuie tratată într-un fel diferit, care scapă categoriilor occidentale.
  3. se prezintă drept un fel de ”comunism cu față umană”, Singurul lucru asupra căruia insistăm, pentru crearea unei cooperări, este înlăturarea prejudecăților anticomuniste și antifasciste. (Dughin)
  4. oferă o doctrină politică pentru sentimentul antiamerican, tot mai răspândit în Occident. Național-bolșevismul și eurasiatismul pot fi de mare folos pentru popoarele noastre. Cuvântul cheie este multipolaritate în toate sensurile, geopolitic, cultural, axiologic, economic șamd. Însă sunt unii care gândesc diferit. Cine sunt cei care care se opun unui asemenea proiect? Cei care vor să impună uniformitatea, gândirea unică, un mod de viață unic, cel american și o lume unică, sunt împotriva noastră. (A Dughin)
  5. constituie un militantism de natură militară. Toți care au o analiză negativă asupra globalizării, a occidentalizării și postmodernizării ar trebui să își coordoneze eforturile pentru crearea unei strategii de rezistență în fața răului omniprezent. Imperiul american trebuie distrus! Scopul meu este să recrutez soldați pentru lupta împotriva Occidentului și instaurarea immperiului eurasiatic universal! (A Dughin)

Lasă un comentariu

Categorii