Publicat de: Daniel Onaca | 26 octombrie 2017

Trei teze mistificatoare

Lozincile urii față cu realitatea

  1. Democrația

Teză. Sclavia banului e mai rea decât fosta dictatură comunistă. (Victor Ernu)

Antiteză. (Sorin Cucerai) Nicio pretinsă victimă a democrației – redenumită în newspeak „corectitudine politică” – nu a fost săltată noaptea de acasă. Nu a fost aruncată în pușcărie – și de acolo în vreun lagăr de muncă sau de exterminare. Nu i s-au confiscat proprietățile. Niciunei pretinse victime a democrației nu i s-a încălcat niciodată vreun drept – de exemplu, dreptul la un proces corect și echitabil. Asupra soțului/soției vreunei presupuse victime a democrației n-a făcut nimeni presiuni să divorțeze. Copiii și celelalte rude ale niciunei presupuse victime a democrației nu s-au trezit peste noapte lipsite de drepturi. Dimpotrivă, toate aceste pretinse victime își comunică liber pe internet ideile, publică articole și cărți, iau parte la conferințe, circulă liber.

 

  1. Respectarea drepturilor omului

Teză. Ea înseamnă tirania unei/unor minorități asupra majorității. Sau a femeilor asupra bărbaților.

Antiteză. (Sorin Cucerai) Democrația e un regim care apără cu scrupulozitate drepturile tuturor – inclusiv ale celor care-i sunt în mod fățiș ostili. Cazul Breivik e cel mai concludent exemplu recent.

 

  1. Promovarea drepturilor omului

Teză. Aceasta înseamnă fanatism anticreștin.

Antiteză. (Sorin Cucerai) Oricât de des și de puternic și-ar repeta lozincile adepții newspeak-ului antidemocratic, realitatea e că lumea nu se îmbulzește la granițele Rusiei, ale Arabiei Saudite, sau, păstrând proporțiile, ale României. Dimpotrivă, țările astea sunt țări din care s-a fugit și se fuge. Lumea – chiar și cei care din varii motive nu pot fugi – visează să trăiască în țări cu democrații avansate. Fluxurile migratorii sunt către statele democratice, nu invers.

 


Lasă un comentariu

Categorii