Publicat de: Daniel Onaca | 29 iulie 2019

Agurida zilei servită de domnul Liviu Popescu

Fața întunecată a României

http://www.ramnicuvalceaweek.ro

Tare mi-e teamă că acest criminal în serie din Caracal să fie deja primul fir de mizerie care iese de sub preşul tranziţiei psiho-sociale a României din ultimii 30 de ani. Pentru că avem cu siguranţă, un Dark Romania, o Românie obscură, una care s-a copt acolo în frustrările tranziţiei economice, politice, în eşecuri, cu o vulnerabilitate extremă. Mă uit de multe ori în tranzitul meu prin ţara asta, la oraşele mici, falite, la blocurile insalubre de nefamilişti, la periferiile marilor oraşe. Şi văd o populaţie nefrecventabilă. O populaţie îmbătrânită, rămasă şomeră prin anii 95, odată cu marile restructurări ale economiei socialiste. Zone în care este extrem de riscant să ajungi după ora 22 – 23…

O populaţie pe care tăvălugul tranziţiei a suprins-o ca un crivăţ în diferite etape şi vârste. Un crivăţ care a lovit-o în tot confortul şi toată cunoaşterea lor. Familii care au fost încremenite în aceste etape, în oraşe monoindustriale, în blocuri cu o garsonieră. Plus o clasă politică manipulatoare şi extrem de perversă în a le exploata aşteptările. Aici au crescut generaţii de copii atunci, într-un abis social, în nişte malformaţii socio-economice, într-o Românie extrem de convulsivă. Caracalul, Urziceniul, Corabia, Ţăndărei, Oţelul Roşu, Moldova Nouă, Darabani, Flămânzi şi sunt zeci şi sute de astfel de oraşe lovite nimicitor de valul tranziţiei. Un fel de scapă cine poate. Fără un ghid, fără un ajutor de înţelegere a schimbărilor, mulţi români au trebuit să se readapteze. Aici au crescut copii, adolescenţi…

Noi vedem pub-uri, vedem firme luminoase, oraşe cu sedii europene, tineri şi tinere frumoşi îmbrăcaţi, vedem România de prim plan dar ce e în spate? România obscură… Sunt peste 700 de persoane dispărute în ultimii 30 de ani din această ţară. Mii de cazuri nerezolvate. Oare s-a acordat atenţie acestor bube? Avem o analiză pishologică a evoluţiei tranziţiei pentru România? Statistica spune că o treime din populaţia acestei ţări trăieşte la limită sărăciei. Dar treimea asta implică familii, copii, adolescenţi, destine? Ne imaginăm oare câte eşecuri şi câte frustrări se adună pe acest segment? Cum evoluează aceste traume, refulări, complexe…După 18 ani, copiii instituţionalizaţi, apropo, sunt scoşi în stradă, dacă nu urmează o şcoală. Şi 90% nu urmează.

Poliţia din Caracal, în cazul Alexandrei a tratat dosarul respectiv ca pe o banală fugă de acasă. O poliţie formată dintr-un personal total necalificat, ca orice poliţie de orăşele mici. Nepregătită, superficială, ca să nu zicem mai multe. La această oră, România întunecată nu este analizată, cunoscută. Credeam că vedem doar în filmele americane, cazuri ca acesta de la Caracal. Se prea poate să fie doar o gaură în covorul tranziţiei…Ce este sub el, însă?


Lasă un comentariu

Categorii