Publicat de: Daniel Onaca | 22 iunie 2017

Teze și antiteze. Tudor Duică

Despre pericolul maghiarizării

Teza: Dacă nu veneau regățenii, în anii 1919-1920, să ne salveze de oprimare, acum eram toți unguri.

Antiteză: (Tudor Duică). Nu ne-am pierdut specificul etnic și limba, de cel puțin 800 de ani documentați, în care maghiarii ar fi putut să ne „rezolve”, dacă voiau asta. Ba din contră, am devenit din ce în ce mai „majoritari”, cu excepția anilor de după 1876. În perioada de maximă tendință asimilatoare și centralism administrativ, respectiv 1850-1910, ponderea românilor a scăzut într-adevăr, de la cca 58-59%, la cca 54%, în 1920. Dar nu au fost asimilați, decât în anumite zone din Secuime sau Partium, poate să fi fost, maximum maximorum, câteva zeci de mii în total. Scăderea e datorată mai ales emigrării românilor mai săraci, către America, Europa sau chiar Principatele Unite.

Sigur, au existat probleme, mai ales din punct de vedere politic, nimeni dintre maghiarii corecți și bine intenționați, nu va susține că ungurii au fost niște îngerași, în perioada dualismului. Așa erau timpurile, naționalismul domina orice mișcare. Dar ce este cu adevărat important, este nivelul de dezvoltare al societății. În anul 1910, Transilvania, Banatul, Partiumul și Bucovina, beneficiau de administrație funcțională, școli confesionale, care nu permiteau deznaționalizarea, bănci românești, țărani înstăriți, o elită intelectuală de certă valoare europeană.

În 1910, românii reprezentau o națiune politică reală, de care maghiarii și sașii nu mai puteau face abstracție. Da, nu au fost românii chiar egali cu maghiarii și sașii, da, au avut de suferit dpdv politic, dar erau cu siguranță mai educați și mai bogați, decât românii din Vechiul Regat. Per global, perioada 1850-1920, a fost probabil cea mai benefică perioadă pentru românii ardeleni, dpdv economic. Nici perioada 1920-1938 nu a fost rea, cu excepția primilor ani, când s-au luat unele măsuri economice și fiscale, ce ar fi trebuit să vizeze pe maghiarii și sașii bogați, dar care au lovit, în moalele capului, și clasa de mijloc a românilor ardeleni. Da, ne-am unit, fiindcă românii erau majoritari, fiindcă conjunctura internațională a fost favorabilă, fiindcă a existat intelectualitatea greco-catolică și Biserica Unită cu Roma, dar nu-mi veniți cu texte, cum că am venit noi regățenii să vă „salvăm” de maghiarizare și să vă facem oameni. Eram deja salvați, prin noi înșine.


Lasă un comentariu

Categorii